Christian Escriba

Christian Escribà 1906 yılında başlayan hamur işi destanının 4. Jenerasyon üyesidir. Barselona’da 546 Gran Via caddesinde yer alan ve hala bir pastane olarak işletilen bir dükkanda başlamıştır.

11 Haziran 1962’de dünyaya gelmiştir. Çikolata çalışma sanatında devrimler yaratan “Çikolata Sihirbazı” olarak bilinen Antonio Escriba nın oğludur.

Yemek pişirmeye daha çok küçük bir çocukken merak salmıştır. 1978 yılında daha 16 yaşında iken babası onu başkalarıyla çalışmaya yollamıştır. Barselona’da bulunan Mora Pastane dükkanında çok iyi hocaların yanında çalışarak onlardan çok şey öğrenmiştir. Tatlı işinde mecbur kılınan disiplin temellerini burda hazırlamıştır.

1979 yılında Paris’e annesinin babası Etienne Tholoniat’ın yanına gitmiştir. Bütün dünyada çok iyi tanınan ve Glazed Sugar ile inanılmaz çalışmaları olan büyükbabasının yanına.

Fransa’da kaldığı zamanda, daha 16 yaşında iken Deauville adlı bir kasabada Genç Konfeksiyonerler yarışmasında altın madalya kazanmıştır.

17 yaşında, Barselona’da Alimentaria Yemek Panayırında düzenlenen En iyi Artistik Tatlıda birincilik kazanmıştır.

1980 yılında Valencia ve Madrid’de düzenlenen Ulusal Hamurişi Yarışmasında 2 tane altın madalya kazanmıştır.

Kariyerine 1981’de Fransa’da devam etmiştir. Fransa olmasının nedeni ise Christian’ın fransız mutfak kültürünü daha iyi araştırmak istemesindendir. Hamur işini çok iyi bilinen Dalloyau’da ve 1982’de L’Auberge Peraudin ve L’Homar a la Creme’nın mutfaklarında ilerletmiştir.

1982’de Barselona’ya geri dönüp babası ile Gran Via’daki pastanede işe başlamıştır.

1983, 1985 ve 1986 yıllarında Barselona’da bulunan Solé Graells’de bizzat ders vermiştir. Verdiği derslerde Pulled Sugar, restorantlar için tatlılar , noel ve düğün pastaları nasıl yapılır 1983, 1985 ve 1986 yıllarında Barselona’da bulunan Solé Graells’de; Pulled Sugar, restorantlar için tatlılar , noel ve düğün pastaları yapımı konularında ders vermiştir.

1986 yılı Christian’ın hayatında çok önemlidir. İkinci dükkanını 1820'lere uzanan, modern görünümlü bir bina olan Rambla de Barcelona’da açmıştır.Casa Figueras adlı bina Barselona’.nın artistik geçmişine dahildir ve en iyi tatlıları yemeniz için değişilmez bir yer sunmaktadır.

1987’de ilk defa Avrupada görülen Show Room Pastacılık Fuarı'nda yaptığı kek ve pastaları müşterilere sunmuştur.

Arkadaşı Ferran Adria ile 1989 yılında beraber profesyönel pastacılık dersleri vermiştir

1993 yılında Olimpiyat oyunları sonrası, kardeşleri ile birlikte bir restorant açmıştır. Playa del Bogatell’de yer alan The Xiringuito Escriba çok başarılı olmuştur ve modern halkın buluşma noktası haline gelmiştir.

Christian durmadan yeni şeyler icat etmenin peşindedir. 2003 yılında yarattığı yenilebilir mücehver 16 ülkede 600 yerde satılıyor.

2006 yılında Fas’da gerçekleşen Yemek Pişirme Sanat Festivali'nde konuşmacılık yapmıştır. Aynı yıl Hotel Pacha Ibiza’da yapılan fuarda şeker ve pastacılık göstermiştir.

2007 yılının Ekim ayında Royal Spanish Academy of Gastronomy tarafından en iyi pasta şefi seçilmiştir. Aynı yıl Academie Culinaire de France’e katılmıştır.

2006’dan bu güne, en iyi yarışmalarda konuşmacı olarak çağrılmıştır. Madrid Fusion, Sweet Fusion, Seville’de Andalucia Sabor, San Sebastian’da Gastronomika, Festival of Fez, Brezilya’da Mesa Tendencias, BCN Vanguardia, Barselona’da Mercat de Mercats ve Aviles’de Sweet Llambion.

2006’dan bu güne, Madrid Fusion, Sweet Fusion, Seville’de Andalucia Sabor, San Sebastian’da Gastronomika, Festival of Fez, Brezilya’da Mesa Tendencias, BCN Vanguardia, Barselona’da Mercat de Mercats ve Aviles’de Sweet Llambion gibi en iyi yarışmalarda konuşmacı olarak çağrılmıştır.

Şubat 2011’de World Chocalate Masters yarışmasında juri başkanlığına seçilmiştir. Haziran 2011'de ise dünya firması Barry-Callebaut Chocalates & Chocovic’e elçi olarak seçilmiştir. Ekim 2011’de World Chocalate Masters World Final’da juriliğe seçilmiştir.

2012 yılında Christian ve ekibi özel misafir olarak Tokyo’da bulunan Hattori okuluna davet edilmiştir. Bu okulda çikolata, şeker ve çiçekler üzerine farklı teknikler göstermiştir. Japonya’da geleceğin kekini 2800 kişi için Tokyo Dome Hall’da gerçekleşen Taste 2012 Tokyo Congress’de pişirmiştir.

2013 yılında en son kitabı yayımlanmıştır. “ The Art of Turning Pastry Into Illusion” kitabında, geçmişten geleceğe hamur işi sanatındaki gelişmelerden ve yarattığı tatlılardan bahsetmiştir.

Christian, ailenin en bilinen markalar ve en iyi şeflerle çalışma geleneğini devam ettirmiş; Hermes, Louis Vutton, Chopard, Rolex, Montblanc, BMW, Tiffant ve El Bulli markalarıyla çalışmıştır.

Papa John Paul II ve İspanya'nın kraliyet ailesine hizmet etmiştir. Bu isimlerin yanında U2, Bruce Springsteen, Lionel Messi, Ronaldinho, Louis Suarez, Neymar, Marc Marquez, Jorge Lorenzo, Pedro Martinez de la Rosa or Marc Gene gibi diğer önemli isimlere de hizmet etmiştir.

Christian, Masterchef, Junior Masterchef ve TopChef gibi birçok televizyon mutfak programına juri olarak katılmıştır. Ağustos 2014 yılında Patricia Schmidt ile birlikte dizayn edip yönetmenliğini üstlendiği,Singapore’da 8000 metrekarelik bir alanda en tatlı rüyalarını gerçekleştirdiği, Fantasia by Escriba Show’u yaratmıştır.