Elena Arzak

2012’de “Dünyanın En Başarılı Kadın Şefi” olan Elena Arzak, 27 sene önce 3 Michelin yıldızı alan babası Juan Mari Arzak’ın izinden gitmiş ve şef olmaya karar vermiş. 14 kez yayınlanan The Best 50 Restaurants listesinde 13 kere yer alan Arzak Restaurant, ilk olarak 2003 yılında 40.sıradan girdiği listede, 9 yılını ise ilk 10 arasında geçirmiş ve 2016’da 17.sıraya yerleşmiş.

11 yaşında mutfağa giren Arzak, İsviçre’deki otelcilik okulunu bitirdikten sonra Londra’da Le Gavroche’ta Albert Roux’un yanında çalışmış. Daha sonra Paris’te La Maison Troisgros, Carré des Feuillants, Vivarois’te ve Monako’da Le Louis XV’te Alain Ducasse’ın mutfağında çalıştıktan sonra İspanya’ya dönerek elBulli’de çalışmaya başlamış.

Geleneksel ve modern gastronominin ayrımını yapmıyor ancak geleneksel gastronomiyi modern gastronominin temeli olarak görmesi sebebiyle her şefin önem vermesi gereken bir alan olduğunu vurguluyor. Arzak bu vurguyu yaparken; “Modernizm ve globalizasyon yenilikçi olabilmek açısından önemlidir ancak kişi her zaman özünü koruyabilmeli. Kimlik, her insanın sahip olduğu en değerli miraslarındandır. Yöntemler modernleşebilir fakat gelenekselliğe bağlı kalabilmek çok önemlidir” ifadelerini kullanıyor.

Arzak yeni yerler, yeni restoranlar tanımanın gastronomik ufku genişlettiğini belirtirken yurtdışına gidip o yerlerin materyallerini alıp mutfağına entegre etmekten çok hoşlandığını da dile getiriyor. Doğuştan şef olan Arzak, ailesinin itirazlarına rağmen pes etmeyip gitmek istediği yolda emin adımlarla yürümeye başladığı, inanç ve azmin hikayesini Gastromasa’da anlatıyor.