Albert Adria

2015 senesinde The World’s 50 Best Restaurants tarafından “Dünyanın En iyi Pasta Şefi” seçilen Adria, kariyeri boyunca Christian Escriba, Guy Savoy gibi isimlerle ve Mugaritz, The Fat Duck gibi çok önemli restoranlarda çalışmış. 23 yıl boyunca ise elBulli’de pasta şefi olarak çalışan Adria, orada elde ettiği deneyim ve kazanımları başında bulunduğu pek çok restorana entegre ederek, sıra dışı projeleriyle isminden söz ettiriyor.

Moleküler mutfağın en önemli isimlerinden, kardeşi Ferran Adria’nın izinden giderek 15 yaşında elBulli’de çalışmaya başlayan Adria, şu anda Barselona’da “Aşçılık lunaparkı” olarak adlandırdığı bölgede The World’s 50 Best Restaurants’ta 29.olan Tickets’ın yanı sıra; Pakta, Hoja Santa, Bodega, Enigma ve Nino Viejo restoranlarının koordinatörlüğünü üstleniyor.

Diğer ülke gastronomileri üzerine düşüncelerini aldığımız Adria, bir ülke gastronomisini tanımanın o ülkeyi ziyaret etmekten geçtiğini dile getiriyor. Son olarak Türkiye gastronomisi hakkında fikrini merak ettiğimiz Adria sözlerini şöyle tamamlıyor: “Daha önce birçok Türk restoranında yemek yedim ama Türkiye’ye hiç gelmedim. Tarihi, ürünleri ve kültürü ile önem taşıyan bu ülkenin gastronomisinin iyi noktalarda olduğuna eminim.”

Mutfağın dahi çocuğu Albert Adria, 15 yaşında okuldan ayrılmasıyla başlayan aşçılık serüvenini Gastromasa’da anlatıyor.