Josean Alija

2016’da The World’s 50 Best tarafından 55. seçilen Nerua restoranın şefi Josean Alija, şef olmayı çocukluğundan beri hayal edenlerden. Şef olmaya karar verişini hala ilk günkü heyecanıyla şu sözlerle anlatıyor: “14 yaşındayken babam hangi alanda eğitim almak istediğimi sordu. Ben de ona hiç düşünmeden şef olmak istediğimi söyledim. Bana sebebini sorduğunda ise yanıtım basitti: Benim için şef, ürünleri insanları mutlu eden bir yemek haline getiren bir sihirbaz.” Nerua, önceden kazanılmış deneyim ve birikimlerin Bask kültürüyle birleşiminden oluşmuş bir restoran. Yılda üç kez menü değişikliği yapan restoran, ürünlerini yakın bölgelerden tedarik ediyor. Alija bu sık menü değişikliğinin sebebini şöyle açıklıyor: “Her mevsimin farklı bir karakteri ve dolayısıyla öne çıkan farklı yemekleri vardır. Biz de mevsimsel ürünler kullanıyoruz ve mevsimsel yemekler yaratabiliyoruz.”

Yerel ürünler kullanmaya özellikle özen gösteren Alija, avant-garde mutfağının geleceğini yerel ürünlerde gördüğünü de ifade ediyor. Alija aynı zamanda yeni bir kitap üzerinde çalıştıklarının ipuçlarını da veriyor. Alija Türk yemeklerini çok beğendiğini ve özellikle tatlıları ile kendisi için unutulmaz bir gastronomi destinasyonu olduğunu ifade ediyor.

Tutkuyla başladığı kariyerinde yükselişe geçtiği dönemde geçirdiği trafik kazası sonucu, uzun süre komada kalan ve uyandığında tat ve koku alma duyularını kaybettiğini fark eden Alija, yeniden doğuşunu ve retsoranı Nerua’yı The World’s 50 Best Restaurants listesinde 55.sıraya taşıma hikayesini Gastromasa’da anlatıyor.